Radiatiile

       Radiatiile, ca multe dintre lucrurile care nu inconjoara, sunt foarte utile, dar folosite fara discernamant reprezinta un potential pericol arat pentru sanatatea omului, cat si pentru starea mediului.

       Radiatiile sunt emisii de energie sub forma de unde electromagnetice, calorice etc. Exista la ora actuala, o gama larga de aplicatii ale radiatiilor :

 1.Utilizarea radiatiilor X in stabilirea diagnosticului medical.
 2.Distrugerea selectiva a tesuturilor tumorale canceroase. Ca sursa de radiatii pentru tratamentul cancerului se folosesc izotopi produsi artificial, cel mai utilizat este izotopul de cobalt.
 3.Un izotop radioactiv este usor de localizat si se poate urmari drumul sau printr-o planta ori in organismul uman.
 4.Determinarea varstei obiectelor vechi, cu ajutorul izotopului de carbon : 14 C, masurand activitatea acestui izotop pentru 2 mase egale de carbon, una provenita de la un lemn actual si alta din lemnul vechi.
 5.Gamagrafia – se obtin imagini pe o placa fotografica a unei piese metalice iradiate (se pot evidentia eventuale defecte).

                                     Riscurile iradierii

          Exista, insa, si multe riscuri, deoarece expunerea excesiva la radiatii poate provoca distrugerea atat a vietuitoarelor, cat si a mediului lor de viata.

          Efectele biologice ale radiatiilor ionizante pot fi grupate in :efecte somatice, care apar la nivelul celulelor somatice si efecte genetice (ereditare).Organismele cele mai rezistente la radiatiile ionizante sunt bacteriile, cele mai sensibile fiind animalele cu sange cald (pasari si mamifere).
          Radiosensibilitatea la om depinde de varsta astfel incat tinerii sunt mai sensibili.La organismele adulte, gonadele, maduva rosie si o parte din tubul digestiv (mai ales intestinul subtire), avand o activitate intensa de diviziune celulara, sunt radiosensibile, in timp ce neuronii constituie celulele cele mai rezistente la iradieri.

                                           Telefoanele mobile si radiatiile


          Unele studii epidemiologice despre radiatii neionizante (provenite in special de la telefoanele mobile) arata ca exista un risc de incidenta a tumorilor cerebrale, a leucemiei sau a altor cancere si a unor stari de oboseala, depresie, anxietate la utilizatorii telefoniei celulare.Alte studii, neaga aceste efecte.In contextul unei astfel de incertitudini stiintifice se recomanda impunerea ,,pricipiului de precautie’’ (deja adoptata in Italia, Franta Belgia), care presupune : reconsiderarea limitelor propuse de ICNIRP pentru anumite fregvente.